Vorige week woensdag tijdens de ledenvergadering is de grote maat hackney hengst Plain’s Liberator keur verklaard. De 12-jarige Plain’s Liberator, die eveneens is goedgekeurd voor de KWPN-tuigpaardenfokkerij, is gefokt door Teun Middelman uit Zevenhuizen en is in eigendom van Johan de Heul en Stal Landzicht.

Binnen het Nederlandsch Hackney Stamboek waren er tot vorige week weinig predikaten voor de hengsten te behalen. Na de eerste goedkeuring, stamboekopname, afstammelingenonderzoek en evt. sportprestatie hadden de hengsten slechts de mogelijkheid om A of B hengst te worden. Het preferentschap is niet voor veel hengsten weggelegd. Daarom is het keurpredikaat ingevoerd. Wanneer 10% van de nakomelingen van een hengst een eerste premie behaald op de Centrale Keuring en wanneer de hengst een goede sportprestatie levert wordt dit predikaat uitgereikt.

Van Plain’s Liberator zijn in de afgelopen vijf jaar 46 nakomelingen geregistreerd. 45% van hen behaalde een eerste premie.


De trotse eigenaren Mark de Groot (hengstenhouderij Landzicht) en Johan de Heul.

Johan de Heul met Teun Middelman. (fokker Plain’s Liberator)