Van 15 t/m 19 augustus jl. vond de jaarlijks landgoedfair plaats op landgoed Mariënwaerdt te Beesd. In de centrale ring op de landgoedfair waren er gedurende de landgoedfair non-stop presentaties. Gevraagd werd of het mogelijk was om ook hackney-presentaties te verzorgen in de centrale ring.
Naar aanleiding van dit verzoek hebben het Nederlands Hackney Stamboek en de Vereniging van Hackneyrijders Nederland de handen ineen geslagen en besloten om gedurende de landgoedfair dagelijks 2 keer gezamenlijk een presentatie van hackney’s te verzorgen.
Op woensdag 15 augustus was het thema kinderen. Er is een presentatie gegeven van het gebruik van hackney’s als fokdier, rijpony, rijpaard, de mensport en de aangespannen sport met een 4-span.
Met medewerking van de fam. Oosterhout, de fam. Van Kekem en good old Jan Kennis heeft het publiek uitgebreid kennis kunnen nemen van de inzet van onze hackney’s in de breedte. Diverse kinderen hebben die dag de kans te baat genomen op rijtuigen en zelfs op hackney’s te zitten.
Op donderdag en vrijdag is de fok van en met hackney’s gepresenteerd door enkele vaderdieren met nakomelingen te presenteren. De nakomelingen varieerden in leeftijd van veulens tot volwassen dieren. De dieren werden zowel aan de hand, onder het zadel als aangespannen getoond. Zo zijn de volgende vaderdieren met nakomelingen gepresenteerd: van de kleine maat Round the Sun (door de fam. Guariento), Mistral (door de fam. G. Rozendaal) en Bjorclenn van de Mast  (door Werner Sweens) en van de grote maat Blokland’s Shales (door de fam. Van  Nispen) en Ingfield Taverner (door Hans Schaap). De nakomelingen werden door diverse eigenaren gepresenteerd.

Onder grote belangstelling (rond de ring) werden de presentaties gadegeslagen, op vrijdag zelfs in de stromende regen. De regen en terreinomstandigheden vormden op vrijdag voor West Coast Showtime (V. Ingfield Taverner) geen enkel beletsel om dansend onder luid applaus door de ring te gaan.
Op zaterdag werden een 2-tal showrubrieken gepresenteerd, welke als volgt samengesteld waren:
Enkelspan kleine maat door fam. Groenewoud, enkelspan grote maat door Jacques Rombouts, damesenkelspan door Jolanda de Wit, tweespannen door Jan de Vaan en Teun Buurkes, tandem door Marco Looye en een Romeinse strijdwagen door Julius en Ceasar (fam. Meulemeesters). Gelet op de terreinomstandigheden werd het vierspan van Jan Kennis niet in de ring gebracht.
Op zondag werden een 2-tal rubrieken verreden als promotiewedstrijd. Een damesrubriek waaraan de volgende dames deelnamen: Debora van de Bogaard, Simone van de Broek, Corine Hoogerwaard, Angela van Mierlee, Melissa Polman, Yvonne van Velzen, en Jolanda de Wit. En een enkelspan rubriek waaraan deelnamen: grote maat door Pteer van Nispen, Hans Schaap en Werner Sweens en kleine maat door Peter Olaf van de Brink, Bud Bongers, Peter Bruininx, Piet Graumans, Freek Meulemeesters en Roel Smits.

Door een gelegenheidsjury bestaande uit baron Van Verschuur en zijn medewerkster Elly werden de beste combinaties aangegeven. Uit deze beste combinaties mocht het publiek vervolgens aangeven welke zij de beste vonden. Zo werd Angela van Mierlee met Sjefke als winnaar in de damesklasse aangewezen en Melissa Polman met Daan’s Soutar Johnny als schoonste geheel. In de enkelspanrubriek ging de strijd om de eerste plaats uiteindelijk tussen Piet Graumans met Rakker en Peter van Nispen met Blokland’s Shales. Het publiek koos voor Blokland’s Shales. Door het publiek als (eind-)jury te gebruiken, ontstond er een enthousiaste wisselwerking tussen ‘binnen en buiten de ring’.

Door de organisatie van de landgoedfair werd gevraagd of er 4 hackney-aanspanningen wilden deelnamen aan de afsluitende ringsteekwedstrijd. Hiervoor werden geselecteerd de dames van Mierlee, Bud Bongers met Yvonne van Velzen, Loek van de Westen met Melissa Polman en Julius en Ceasar. Een komisch maar ook indrukkend gezicht: vier hackney aanspanningen in strijd met name met groot mechanisch geweld van tractoren en landrovers. Zeker in het afsluitend defilé van de deelnemers aan de ringsteekwedstrijd. Maar de hackney’s weerden zich kranig in de strijd en zo sleepten Loek van de Westen en Melissa Polman heel slim de 2e prijs in de wacht tot groot genoegen van de organisatie van de landgoedfair. 
Hoewel vrijdags even stoppen van de presentaties inzicht kwam door de vele regen en een slecht begaanbaar terrein, en onze rijders vreesden al voor de presentatie op zaterdag en zondag, kon alles uiteindelijk doorgaan en op zondag was de ring zelfs weer vrij goed begaanbaar. Maar ‘Beesd-achtig weer’ krijgt zo wel een bijzondere dimensie !

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde, gezamenlijke deelname aan de landgoedfair te Beesd. Achteraf alleen maar enthousiaste hackney-deelnemers, veel publiekelijke belangstelling en een tevreden landgoedfair-organisatie. Met een mondelinge uitnodiging voor 2008 met het WK-vierspannen in het verschiet kunnen we alweer gaan denken aan de volgende landgoedfair-uitvoering.
Tot slot nogmaals dank aan alle deelnemers, helpers en ondersteuning vanuit het hackney-wereldje ! Dit was een onvergetelijke landgoedfair, in menig opzicht !
Onderstaand een foto-compilatie van de zaterdag en zondag van de hackney-presentaties op landgoed Mariënwaerdt.